Vad är LED? Och hur fungerar det egentligen?

Det är inte bara svårt att välja det är också många nya begrepp man måste känna till.
Vi berättar kort nedan om LED och lite råd i rätt riktning.
Fråga din återförsäljare för bäst råd och vägledning. Det är svårt att få exakt korrekt ljus utan lite vägledning i rätt riktning.

Var noggrann när du väljer LED. Få rätt belysning. Hur väljer man LED?

Hur väljer man rätt LED-belysning. Vilken spänning och volt kräver LED? Går det använda vanliga strömuttag eller krävs annat? Det är inte enkelt att veta vad man behöver i form av LED-belysning när man gör övergången från den belysning man är van med till LED. Trots det måste man inse faktum att LED belysning tagit över glödlampan, halogenlampan och LED-röret samt även all annan belysning och passar idag samtliga områden. LED skiljer sig dock från den traditionella belysningen. LED har varken samma egenskaper eller bygger på samma teknik som den traditionella belysningen och dessutom går LED på s.k. likström som normalt ligger på 12-volt. Vi är vana med 240-volts s.k. växelström. Trots det måste de flesta byta till LED i skrivande stund och även de nästkommande åren på ett sätt icke tidigare varit skådat. Relativt nya lagregler ställer höga krav på både producenter och inköpare samt slutanvändare av produkten. Idag är LED lika bra som den den traditionella belysningen och LED ersätter i princip samtliga andra ljuskällor. Det finns trots detta mycket LED ute på marknaden. Hur vet man att man får rätt, inte blir lurad eller köper för svag eller kanske till och med olaglig belysning? Det enklaste är att välja en etablerad grossist eller återförsäljare inom LED som har kunskap och erfarenhet av produkten och marknaden. Tillbaka till första sidan

LED, solpaneler och solceller är ett smart val för plånbok och miljö.

Att kombinera LED-belysning med solceller är en relativt ny trend som växer stark i många delar av världen. I Asien och även Mellanöstern finns solcellsdrivna gatuarmaturer lite varstans. Även annan belysning kan drivas med solpaneler men gatuarmaturerna ter sig mest lämpade. Dessutom är de installerade på en höjd som gör att man helst vill undvika underhåll och service av olika slag pga. höjden. Driftskostnader som kan bli betydliga när det kommer till just gatubelysning och gatuarmaturer. Solcellsdriven gatubelysning har lång livslängd och kräver ingen underhåll. Det kräver inga kablar och ingen strömkälla förutom solen. Även om det går att kombinera med både vindkraft och vanlig el från elnätet. Det flesta solcellspaneler är tillverkade av monokristaller och kraftiga LiFePO-batterier som är mer effektiva idag än någonsin. Dessutom har de blivit kostnadseffektiva i meningen att var och en kan ha en solcellsarmatur. Det kunde man inte bara för ett år sedan pga. de höga kostnaderna. Och trots besparingen. Det finns solceller som driver allt från en glödlampa till stora anläggningar och maskinparker. Solpaneler i synnherhet börjar bli mycket attraktivt och LEDs låga energiförbrukning passar perfekt in i denna trend. Fråga oss om solcellsbelysning och gatuarmaturer med solcellsdrift. Vi har både externa solceller och armatuer med solceller och batteri integrerat i en armatur, en s.k. allt-i-ettarmatur, med en kraftiga LED-dioder.

Solkartan illustrerar var du ska positionera dina solcellspaneler?

LED-belysning utomhus. Vi har i Sverige tillräckligt med sol för att belysa lejonparten av våra gator och torg med solcellsbelysning. I varje fall sommartid. Vintertid kan man behöva komplettera med konventionell el eller en större panel och batteri som också kan väljas i GEL-form och som klarar kyla bättre. För att optimera placeringen av solcellsarmaturerna exempelvis bör man använda solkartan för sitt område. Solkartan från illustrationen är från Umeå kommun där solceller har blivit en mycket effektiv och populär produkt. De röda områdena på kartan anger utmärkt placering, de gula bra placering och de blå områdena mindre bra placering av solcellerna. Om man omvandlar solstrålning och inkommande solenergi ger de röda områdena - kallat utmärkt - en solenergi på lite över 1000 kWh/kvadratmeter per år. De gula områdenas solstrålning - kallat bra - genererar en inkommande solenergi på 850-1000 kWh/kvadratmeter och år. Och slutligen de röda områdena - kallat mindre bra - innebär att solstrålning för inkommande solenergi är på mindre 850kWh/kvadratmeter och år. Ofta vet man var solen kommer ifrån och var man bör placera sina solcellspaneler eller solcellsarmaturer men vid större anläggningar bör man ha solkartan till hands som en fingervisning om var solen genererar mest energi till din anläggning. Vill du veta mer om solceller och solcellsbelysning kontakta oss på Eco by Sweden så sätter vi dig i kontakt med en av våra konsulter inom området.

Vilken spänning kräver LED? Går vanliga uttag och högvoltsström?

Vilken spänning finns i mina vägguttag och hur går det ihop med LED? I Sverige har vi som regel växelström överallt. Strömmen växlas mellan polerna på 240V och strömmen är högre än exempelvis i USA där man använder 110-volt. Där har möjligen också drivdonen kunnat anpassats enklare till LED, våra svenska HF-don blir svåra att få att fungera med likström. LED drivs alltså på likström, dvs. DC-ström, under 12-volt upp till 24-volt och även 36-volt förekommer. 12-volt brukar nämnas i sammanhang med bilar och finns i bilbatterier bland annat. Man räknar dock gränsen från lågspänning som likström till högspänning som växelström när strömstyrkan kommer över 48-50 volt. För att transformera den höga strömmen till LED-belysningen eller viseversa tillsätter man en driver också kallat drivdon mellan LED-lampan och eluttaget. Det gör att LED passar vanliga uttag och armaturer utan några andra ändringar i armaturen eller annars. Drivern eller drivdonet fungerar som en transformator och omvandlar 240-volt till DC-ström och kompatibilitet med LED-produkten. I de flesta fall är drivdonet inbyggt i LED-lampans PCB-platta och man behöver då inte göra några ändringar i armaturen utan IC-drivern ersätter den befintliga drivern. I andra fall och oftare vid högre och starkare LED-belysning kan det krävas att drivdonet installeras externt, dvs. vid sidan av eller ovanpå LED-lampan eller LED-applikationen. LED ska dock i de allra flesta fall ha någon slags driver även om det idag finns "driverlös" LED-belysning. Den har då istället en IC-driver som är en ny form av lösning. Glömmer du drivern gör den höga spänningen i strömuttaget att du bränner sönder de inre komponenterna. Det står på boxen vilken spänning lampan har och hur du ska använda den. Läs noga beskrivningen. Har lampan ett externt drivdon / driver ska du kontakta en elektriker för installationen som kräver sakkunnig. Klicka här för att se mer LED-belysning.

Vad är en driver? En transformator / drivdon etc.

Vad är en driver eller drivdon? En driver eller ett drivdon är en slags transformator och bör ha ett digitalt gränssnitt om det ska användas för exempelvis dimning av LED-belysning, de ska ha fasimpuls och drivdon som har detta är bland annat som Dalí, DSI och DMX som gör kompatibla drivdon för dimmers bland andra. Även en analog driver med gränssnittet 0-10V kan användas för samma syfte vid dimning men vi rekommenderar Dalí från Meanwell om man vill ha en pålitlig driftsäker driver som håller i många år. En driver, transformator eller drivdon är samma sak. Dess huvudsakliga uppgift är att omvandla växelström som vi har i våra uttag till likström som LED går på och så att LED blir kompatibel med vårt system. Drivdonet ändrar vår 240-volts spännning för att passa LED-belysningen som går på 12-volt som sagts. Därför krävs sällan en driver i fordon då de har ett batteri som är på 12-24 volt vilken är en vanlig spänning för LED-belysning av allehanda slag. En driver kan vara integrerad redan i LED-produkten eller vara extern och exempelvis ligga ovanpå en LED-panel bakom själva installationen och montaget. En driver är hjärtat i LED-produkten och styr allt från dimning till olika schemaläggningar, timerfunktioner och ljusstyrning. Drivdonet till LED-belysning kan göra stora skillnader på din belysning olika funktioner och öka välmående och prestationer genom smart belysning styrs efter det utanförvarande ljuset och rörelser i tid och rum som också styrs via en sensor som sitter ytmonterad eller inmonterad i LED-produkten. Med en smart driver, så länge din belysning är kompatibel, kan göra stor skillnad genom att ändra allt från färg, temperatur, dimning, timer och även styras på distans från mobilen eller via fjärrkontroll.

Vad är watt och lumen? Vad är skillnaden?

Highbay LED med höga lumen. En vanlig ljuskälla som håller höga lumen per watt. Kort sagt kan man säga att watt är energiförbrukningen och lumen är belysningens ljusstyrkan. En highbay på 200-watt med 150-lumen per watt har totalt 30.000 lumen lite förenklat. Vid ungefär ett par tusen timmar brukar man se ett effektivitetsfall på någon procent som styrs av PF-värdet som annars kallas Power factor. Vad avser lumen så är använder LED detta värde för att räkna ljusstyrkan och man kan alltså inte på ett relevant sätt använda watten såsom tidigare för beräkningen av belysningens styrka. Man ska därför inte låta sig luras av höga watt då det egentligen inte har med watt-antalet att göra som så även om högre watt i och för sig per automatik ger högre lumen eftersom varje watt har ett lumental så ökar lumen per watt naturligt. Det finns de som säljer LED-rör med 10-watt och läser man mer noga kan man se att röret endast har 85 lumen per watt, medan andra LED-rör kan ha upp till 165 lumen per watt. Därför ska man se på lumentalet när man talar om LED, watt är endast den elförbrukning som LED-belysningen förbrukar. Lumen är den ljusstyrka LED-belysningen avger, lumen är idag det som watt var förut när man valde styrka så kanske man kan förklara det för den som vet vilken lumen som är kompatibel med rätt watt. Det går ju att få en 10-wattslampa med 800 lumen men samtidigt går det få en 10-wattslampa med 175 lumen per watt, så allt beror på komponenter och vilken prisklass du vill ligga på. Höga lumen kommer också ofta med kvalitet då de kräver högre prestanda på både driver, PCB och LED-dioder.

Kan man dra paralleller mellan kelvin och det naturliga dagsljuset?

Som bilden visar börjar skalan med högnatrium till exempel. Skulle skalan gått ännu längre ner skulle exempelvis stearinljusets låga ligga strax under med ca 1800 kelvin. LED finns till skillnad från samtlig traditionell belysning i alla temperaturer. LED rör sig så att säga över hela skalan när vi talar temperaturer i vitt. LED genererar ju också färg (RGB) men det är delvis en annan parameter som inte har med det vita ljuset att göra som kelvin som sagt mäts i. LED kan idag återskapa det naturliga dagsljuset i det närmsta perfekt. Det är dock sällan motiverad att ha så pass hög CRI om det inte handlar om kontorsbelysning eller belysning man spenderar mycket tid under då det även har med ögonvänligheten att göra. Utomhus brukar en CRI kring Ra70 räcka fullgott för exempelvis gatuarmaturer eller gatlampor av olika slag. Kontakta oss på Läs och gatu- och vägbelysning här!

Vad är kelvin / ljus- och färgtemperatur?

Ljustemperatur eller kelvin – efter Lord Kelvin – är färgtemperaturen på LED-belysningen. Kelvin blev uppmärksammad när den blåa leddioden uppfanns som skapade alla former av vitt ljus. Den blåa LED-dioden skapar det vita ljuset ända ner från 1800-kelvin till 10.000 kelvin, dvs. alla dagens ljusnivåer från varmglödande orange-gulaktig, till varmvit, naturvit, kallvit, vitblå och blåvit också kallad klarblå himmel. Hemma vill man ofta ha en mjukare ljustemperatur och vi rekommenderar ca 2700-3000 kelvin för hemmabruk medan kontor mår bra av ett lite mer vitt ljus för att skapa en alert och pigg känsla som motsvarar dagsljuset som man ofta blir utan när man är många timmar på jobbet eller i skolan. I fabriksmiljöer och industrier samt produktionslokaler vill man ha ett vitare ljus för att kunna se detaljer med en kelvin kring 5000-7500K.

Vad är CRI / färgåtergivningen - Color Rendering Index?

CRI eller Color Rendering Index är färgåtergivningen. 100 är max och perfekt färgåtergivning. Solen har ett CRI på 100 och ett CRI kring 90 är utmärkt och ett värde du längre tider kan sitta under. 80 i CRI är inte utmärkt men inte heller dåligt men behöver inte alltid perfekt färgåtergivning. Det blir viktigare i exempelvis klädaffärer, för målare och de som har med färg att göra. Har man inte korrekt färgåtergivning så kommer inte det plagg man prövar i provhytten eller den färg man ser när man målar kvällstid med belysning ha samma färg i dagsljus. Därför krävs speciella lampor med hög CRI inom dessa områden bland annat. Eco by Sweden har tagit fram 6 st. floodlights speciellt för målerifirmor men som också passar filmare och fotografer samt som arenabelysning. Har man en dålig CRI så får man helt enkelt fel ljus när man ser det i dagsljus LED började för längesedan på RA40 som var uruselt och idag kan vi få en CRI upp till Ra99, men det är inte ekonomiskt försvarbart och inte heller något som behövs. En CRI med Ra93-95 är perfekt och skillnaden upp till Ra100 är marginell. Klicka här för mer information

Ett högt CRI-värde är behaglig vid läsning och pyssel och är vänligt mot ögonen

CRI betyder som vi nämnts tidigare Color Rendering Index eller svenskans färgåtergivning. När man väljer att byta till LED-rör för att nämna ett exempel behöver man ofta en bra färgåtergivning (CRI). Vid känsliga prjoekt som filminspelning och fotografering är färgåtergivningen också väsentlig. Väljer man en LED-lampa eller LED-rör med högre CRI så skadar man inte ögonen och får ögonvänlig belysning. Fråga en av våra säljare vilken CRI du bör ha på din nya LED-belysning. Kontorsbelysning är ett exempel där man bör ha ett högt CRI liksom på läslampor i allmänhet. Utomhusbelysning klarar sig med ett CRI kring 70 utan att göra vardagen mer grå och trist för det. Men där någonstans går gränsen För bara några år sedan hade LED endast ett CRI, som för övrigt är en SI-enhet som mäts i Ra, kring 40 vilket är uselt. Det finns idag LED som ovan nämnts med Ra99 i CRI-värde men det är som att elda för kråkorna, ju högre CRI desto dyrare belysning. Ett CRI på 90 fungerar i alla miljöer även skolmiljöer och på arbetsplatser där det är visat att ljuset till och med ökar prestationsförmågan och minskar ohälsan.

Vad är CCT (Color Changing Temperature, och hur fungerar det?

CCT eller Color Changing Temperature är någon relativt nytt inom LED-världen. Det öppnar upp för många kreativa innovationer men och CCT har flera ergonomiska fördelar med belysningen. CCT finns i allt från LED-paneler till Floodlights - som vi själva är under utveckling utav - och annan belysning och innebär att du ofta kan dimma belysning från exempelvis varmvit/gulaktigt till naturvit eller naturligt vitt och allt däremellan steglöst med en fjärrkontroll eller med mobilen via Wi-Fi. Så beroende på vad dina arbetssysslor säger så kan du ändra belysning så den passar perfekt efter dina sysslor. Både CRI & CCT bör kollas efter ca 5000-6000 timmar och se om den fortfarande håller tillräckligt hög prestanda. Exempelvis vår kontorslampa I-lumi har 36-olika färgernyanser eller rättare temperaturkombinationer med 5 gulaktiga lägen och 5 vitaktiga lägen som tillsammans och i olika kombinationer skapar det perfekta ljuset man vill ha för tillfället. Våra LED-strålkastare har hög färgåtergivning och kan också fås med CCT och dimfunktion.

LED-dimmer – kompatibla dimmers – dimma även ljustemperaturen


Dimmer styrs som regel av drivdonet och som är en viktig extern - eller intern - del av LED-belysningen. Det står på LED-produktens box om lampan kan dimmas eller inte. Är LED-lampan dimbar är det inte alltid bara säkert att du kan dimma den med dina befintliga dimmer hur som helst. Bäst är att först kontrollera så att den befintliga dimmer-modulen är kompatibel med LED-lampan. Märken som ELKO, NAMRON, IPAS, Eltak och som passar med LED belysning är exempel på dimmers som är kompatibla med LED och som är vanliga i Skandinavien.

Dalí-dimmer från märkestillverkaren Meanwell med perfekt dimkopabilititet m.m.

Mycket hänger faktiskt på dimmern för många lampor i LED som kräver dimmer. Våra kunder kan välja vilken dimmer och ofta vilka komponenter i övrigt de önskar på respektive lampa. Särskilt vid viss typ av belysning. Och liksaså med dimmers och drivers. Dali är en driver från Meanwell med hög kvaliet och prestanda som vi rekommenderar vid dimbar belysnng upp till ca 45-50 watt. Med en smart dimmer typ Dalí-driver som har flera smarta dimmerfunktioner kan du justera din belysning lite som du vill, välj CCT så kan du ändra färgen på belysningen från varmvit till naturvit och kallvit steglös med alla färgtemperaturer däremellan i vit. Har du rätt dimmer när du byter till LED riskerar du inte heller att din belysning går sönder eller kortsluts vilket har hänt. Det kan också bli så att din belysning börjar flimra för att den inte klarar av energipåfrestningen från din gamla dimmer som egentligen var till för att dimra halogen-spotlights eller vanliga dimbara ljuskällor av annat slag. För att få rätt dimmer fråga din försäljare om LED och till LED kompatibla dimmers.

Hur fungerar solcellsarmaturer i LED. Finns det mer än gatubelysning?

Solcellsarmaturer har i många länder blivit en naturlig process mot både ekonomisk och hållbar utveckling.. Det har skapat arbeten och bränder och skadorn på grund av dåliga ledningar har minskar helt där det installerats solcellsarmaturer. Armaturer med LED som ljuskälla med LED-belysning teknik har en låg energiförbrukning och kan tillsammans med LED-tekniken och smarta mikrovågssensorer känna av mörker och dagsljus och anpassa sig därefter men också efter rörelse och aktivitet. I princip samtliga solcellsarmaturer vi fått varit med i utveckliingen har vi valt de starkaste dioderna på vilket gär att varje watt får mer lumen / ljus och jämfört med en vanlig LED-lampa har våra solcellsarmaturer ungefär dubbelt så många lumen per varje watt. Det kräver hälften så mycket energi av armaturens elförsörjningscentral som är det i bakänden placerade batteriet. Det går ofta välja armaturer med dubbbla batterier då slipper man i länder som exempelvis Sverige där det kan vara många mörka dagar och batteriet ta slut driftstopp. Det är batteriet och armaturens prestanda som sätter standarden och där vi kört testbäddar i Sverige har armaturen fungerat precis som leverantören angett.

Fotona föreställer en armatur även vi har i Zero Carbon-serien med solcellsarmaturer

Solcells-el till belysning har blivit allt vanligare och utvecklingen går snabbt framåt. Floodlights med solcellsdrift och takarmaturer. och även de är likt solcellsarmaturerna utan sladdar eller behov av direkt ström. De är även enkla installera. Gatubelysning LED är dock den mest kritiska då gatubelysning krävs även vid avlägsna platser och där elnätet inte nått ut. En solcellsarmatur har en lång livslängd och kräver inget underhåll. Blir det för mycket snö på solcellspanelen kan man antingen välja att rikta den 45° bland andat. All-in-One-armaturerna kan riktas i önskad riktning och även fästas på fasader med ett speciellt fäste vid gångvägar längs hus där Trafikkontoret inte nått ut med sina lampor. Det enda som krävs är en stolpe som håller armaturen och det kan specialbeställas i olika former, utföranden och färger. Väljer man fasadbelysning krävs ingen stolpe ska nämnas. Armaturerna är även tåliga mot stötar och väder och vind med få enkelt utbytbara delar om något skulle gå sönder. Det gåt att vända panelen både nedåt eller uppåt beroende på hur solen når solcellspanelen. Med timer och smartsensor blir batteriet också mer effektivt och du kan bli din egen elbonde. En solcellsarmatur tar bort elbelysningskostnaderna redan samma dag den installeras och sätts i bruk. Den behöver bara några timmars uppladdning av solen och trycks enkelt på genom en knapp på baksidan av armaturen. Bilderna ovan är från vår leverantör i olika delar av världen däribland Europa.

Bilder från en leverantör från olika ställen i världen

Solcellsbelysning har blivit allt mer populär den senaste tiden. Den har dels att göra med att de blivit billigare och mer kostnadseffektiva att köpa in, dels att tekniken och utvecklingen har gått så pass långt att solcellsarmaturer fungerar utmärkt i alla möjliga miljöer. Lite över vissas förväntan till och med. Det finns allt från gatuarmaturer med externa solceller och batterier till solcells-moduler som Zero Emission som har batteri, LED-dioder och solcellspanel i en armatur. Utan sladdar eller behov av ström är armaturerna enkla att installera. Solcellsarmaturen är mycket enkel att använda och sköter sig efter installation mer eller mindre själv. Livslängden på solpanelerna är 25 år och även armaturen har mycket lång livslängd. Man trycker sonika på en knapp på baksidan så börjar lampan lysa när det mörknar på 10% till 20% standby-ljus och när någon kommer inom rörelseaktiveringens område så lyser solcellsarmaturen upp till 100% direkt. Redan vid 10-watt får du ett bra ljus och upplevs starkare än vad 10-watt med va 120 lumen per watt kan ge normalt. Det beror delvis på det ofta vitare ljuset man bör ha utomhus. När man väljer lite vitare ljus som rekommenderar utomhus så blir det automatiskt lite kraftigare ljus sen upplever ögat det också som kraftigare. Skillnaden är dock i realiteten marginell och på 100 lumen diffar det kanske 5-10 lumen ge och ta (OBS. bilden är ett montage).

Även vid regn och snö kan solcellsarmaturerna användas - kombinera med el?.

Kombinera med el? Om man måste kombinera sin solcellsarmatur med el är en fråga vi ofta får och en motiverad sådan. I Sverige har vi inte riktigt så mycket ljus året runt i hela landet att frågan kan besvaras generellt. I vissa områden kommer armaturerna att fungera hela året medan man i andra områden där solen inte är lika påtaglig kombinera sina solcellsarmaturer med el om man vill vara helt säker på att ha armaturerna belysta hela tiden. Det går att kombinera med extra batteri istället i många fall men det är inte kostnadseffektivt då det är batterierna som är det kostsamma från första början i solcellsarmaturerna. Både LED och drivon är förhållandevis prisöverkomliga medan batterier liksom all lagring av el är kostsam.

Klimatförändringar tvingar oss till förnybar energi. Se fördelningen av koldioxid.

Byta byggbelysning eller annan LED-belysning utomhus eller inomhus är olika slags energibesparande åtgärder som också får effekt i ett större perspektiv vad avser koldioxidupsläppen som minskar i samma omfattning som LED-belysning minskar den befintliga energiåtgången för belysning i allmänhet. Varje ljuskälla gör i denna mening effekt. En glödlampa på 150-watt kan bytas med en väsentligt mer energisnål LED-lampa på mellan 12-15-watt. Koldioxid finns normalt i atmosfären för kolkretsloppet och den delen naturens gång ska fungera och ha sin gilla gång. Naturen tillverkar sin egen koldioxid men vi har själva börjat producera den i en takt som varit oskådad även för forskare. Koldioxid eller CO2 som är den kemiska beteckningen har människan själv som sagt börjat skapa i en alarmerande takt. Vi har kompletterat med mängder av olika källor från produktionskällor som utsläpp av bilar och alla slags elprodukter, kötttindustrin, förbränningen av de fossila bränslen som driver våra hem och fordon. Enligt Globalis punkt se som visar periodvisa förändringar över de senaste åren visar att de varit betydande och negativa. Vi äter upp oss själva i jakten på rikedom och pengar. Men vi kan också göra något åt det. Globalis statistiska barometer visar att avskogning, förbränning av olja, gas och kol nått nivåer som kräver åtgärder i olika former av energibesparande metoder där energieffektiviseringen av elprodukter är en del. De största bovarna som är bland annat köttindustrin och fordonsindustrin har ännu inte börjat reducera sin energikonsumtion och påverkan på miljön i den omfattning som krävs.

Lagen och lagstiftningen kring belysning och elprodukter


Energimyndigheten har nu börjat verkställa den miljölagstiftning som på EU-nivå beslutats om för länge sen. Energieffektiviseringen gäller alla medlemsstater och bytet till LED ska ske inom ca 2 år. Redan nu är stor del av den belysning som finns ute på marknaden inte förenlig med lagstiftarens syften men har fått en utfasningperiod på många år. Nu har Energimyndighetens tröttnat och börjat med kontroller och vitesföreläggande om man inte följer deras direktioner och föreskrifter samt gällande rätt. Man ska inte glömma att 14 olika myndigheter samverkar i energieffektiviseringen verkställande på olika sätt. Den viktigaste lagen emanerar från Ekodesigndirektivet från EU som numera implementerats som gällande svensk rätt i lag (2008:112) om ekodesign. Ekodesigndirektivet kompletteras med Energimärkningsdirektivet. Lite förenklat kan man säga att Ekodesigndirektivet sätter stop för energislösande och miljöfarlig belysning medan energimärkningsdirektivet sätter gränsen för resten av belysning eller elprodukterna som det avser. Lagstiftningen har blivit ett måste för at nå de EU-mål vi satt upp tillsammans där samtliga EU-stater tillsammans ska sänka EU:s totala energiförbrukning med 20 procent fram till år 2020. Belysningsförändringen till LED är en stor del av denna energieffektivisering och för med sig många smarta nya och innovativa designmöjligheter och ett ekodesigntänk.

Energimyndigheten och EU-kommissionen verkställer miljökraven


Energimyndigheten är för de olika belysningsförbuden och att de efterlevs. Myndigheten har fått flera skarpa verktyg för att få fast miljöbovar. Den energieffektivisering som är målet är vi långt ifrån idag och därför börjar har Energimyndigheten börjat med extraordinära metoder för att komma till bukt med problemet. Energimyndigheten har öppnat upp ett angivarsystem eller ett whistleblowers där man enligt myndigheten kan lämna anonyma tips om butiker och företag som fuskar med energieffektiviseringen. Bedömer man tipset som något att gå på åker man ut till den aktuella butiker eller företaget och kontrollerar den belysning som finns. Har man inte gjort sin hemläxa kan det bli en dyr historia. Tidigare har det bara varit tillsyn på stora företag som i lagen om energikartläggning var tvungna att redovisa sin energiförbrukning och energieffektivisering. Med stora företag avsågs lagens och den gängse meningen med över 250 anställda osv. men nu gäller alltså bestämmelserna även små företag men under 10 anställda. Det är en stor förändring och det kan även finnas risker för att Energimyndighetens system med visselblåsare blir mer kostsamt än det blir effektivt då många kommer ange sina konkurrenter osv. och idag har för få bytt till LED och energieffektiviserat för att myndighetens skulle ha kapacitet att ens ta en bråkdel av de butiker, företag och organisationer som inte bytt belysning eller har förbjudna elektronikprodukter. Det ska nämnas att 14 olika myndigheter bistår varandra eller samverkar för att komma till bukt med miljöproblemet. Nu är det ekodesignlagen och energimärkningen som ligger högt på dagordningen och även energieffektiviseringsdirektivet givetvis

s

LED-belysning. Hur får man rätt ljusspridningsvinkelför gatarmaturer och annan inkapslad belysning

För att inte förlora ljus så bör man ha en armatur som en gatuarmatur eller en gatlampa (som passar den belysning man byter till. Det finns armaturen för 180°-lampor och armaturer för LED-lampor som har 360°-ljusvinkel. De kräver olika typer av armaturer för att få perfekt ljus. Även om det passar i samma. Om man vill ha floodlight eller spotlight så ska man justera ljus och armatur så de synkar perfekt. Man koncentrerar ljuset så det inte sprids i olika riktningar. Nedan kan man se hur en gatuarmatur ska vinkla ljuset för att få optimal ljussättning. Man vill ha ljuset i en perfekt fokuserad ljusbild i exempelvis 90° nedåt då krävs att armaturen har de rätta förutsättningarna. Ljusspridningen har stor betydelse. En jämförelse kan göras med en traditionell glödlampa som hänger i en armatur ovanför ett bord och ger ett runt ljus i mitten av bordet. Det är kanske inte exakt vad man vill ha utan istället ett balanserat ljus över hela matbordet. Ljusvinkeln på andra LED-applikationer fungerar på samma sätt. Olika reflektorer och optiska armaturer ger din lampa exakt det ljus som du behöver. En gatlampa kan som på bilen lysa på det sätt som ovan visas. Det går även att välja en 360°-cornlight och då får man ljuset runt om hela armaturen. Har man en bra reflektor / armatur så fördelas ljuset därefter. Sen är just cornlights en lampa som passar många armaturer och på grund av sina många dioder och runtomlysande modell så är den enkel att arbeta med och få korrekt ljusbild.

Vid större projekt och byggen erbjuder vi Dialuxsimulationer och belysningsfiler

Vid projekt av olika slag där man måste veta exakt vilken LUX man får i slutänden kräver en Dialuxberäkning eller en som mynnar ut i ett ganska lättförståelig dokument tillverkat digitalt i 3D gjort i ett CAD-program eller på de Dialuxprogram som finns på nätet där man själv kan räkna ut LUX:en. Vi erbjuder vid större projekt att stå för ljusberäkningarna så du får ett perfekt ljus vid varje givet tillfälle. IES-filerna ger dit ett analytiskt formellt underlag för en väl genomförd projektering med perfekt belysningen. Hur långt avstånd krävs mellan belysningen och vilket avstånd belyser lampan med vilken ljusgrad där man vill ha nästa lampapplikation. För att sedan kunna räkna ut effektgrad och styrkegrad finns alla information man behöver i detta blad. För att göra en riktigt projektering krävs dock en belysningsberäkning om du ska ha perfekt ljus. Och det kan kosta. Vi erbjuder som sagt i vissa fall en fullständig översyn om man får kalla det så och du får även alla beräkningsunderlag och filer digitalt om du någon gång skulle göra om belysningen eller för att ändra eller modifiera om ljuset om ska göras andra aktiviteter i dina lokaler där annan LUX krävs. LUX:en blir svår att räkna ut själv främst på grund av alla de olika värden som måste föras in i programmet för att få exakt korrekt beräkning. Det finns som sagt flera program bara man söker på nätet och det finns även bra dialuxprogram att tillgå för olika slags ljusberäkningar.

Exakt LUX förbättrar arbetsmiljön och minskar sjukskrivningar.

Forskning har visat att korrekt ljus minskar ohälsa och sjukskrivningar och höjer även arbetsprestationen och skapar en känsla av att vara pigg och alert. Det finns standarder för olika områden med rekommendationer som fungerar som bra riktlinjer för vilken LUX du ska eller bör ha just inom det området. Kontor har en nivå medan industrier har en annan osv. Det finns ett stort spann mellan 250 till 800 LUX ca där de olika LUX:en ska synka perfekt med den verksamhet du bedriver. Ju mer komplicerad och avancerad verksamhet desto viktigare blir perfekt ljus. (se Parum Gen2 Floodlight) Jobbar du under mörkt ljus skadar du inte bara ögonen du riskerar också att missa kritiska arbetsmoment som kan orsaka tillbud eller till och med olyckor. Med bra belysning förbättrar man arbetsmiljön och höger prestandan på arbetsplatsen samt minskar ohälsa och sjukskrivningar. För att ta några exempel kan man säga att:

Olika LUX-nivåer för olika områden

Bilgarage och allmänna garageutrymmen behöver 100 LUX Arkiv, kopiering och korridorer behöver ca 200 LUX Vanligt kontorsarbete behöver från ca
300 LUX Kontor, skolor och arbetsrum (CAD) behöver ca 500 LUX Konferensrum och liknande lokaler behöver även de ca 500-600 LUX Arbete där bra ljus är ett krav behöver ca 750 LUX Industri, (höglager), och fininstrin ligger även de på ca 750 LUX och medan grovindustrin ligger på 300 LUX Stormarknader och butiker har högre krav på ljuset och behöver 800 LUX. LUX är det ljus du får per kvadratmeter när du räknat bort golvfärgen och väggarna, ljuset från de olika fönstren och fått placeringen på armaturerna och deras korrekta lumen. Först då man kan i ett Dialuxprogram eller liknande beräkningsprogram få fram den rätta LUX som varje område behöver.

Ersätter LED idag den vanliga belysningen vi är vana med?

LED ersätter idag samtliga ljuskällor och har kommit upp i likadan prestanda både funktionsmässigt som kvalitetsmässigt. LED är idag utan konkurrenter och har funktioner man bara för ett par år sedan kunnat drömma om. Rörelsesensorer och sensorer som reagerar på gryning och skymning och som kan styras på distans via Wi-Fi eller Bluetooth är framtidsidéer som nu är verklighet. Nästan all belysning i LED kan man få dimning till, fjärrkontroll och timer för att optimera belysningen så mycket som möjligt. En LED-rör och LED-armaturer särskilt med ett bra ofta drivdon har oanade funktionsmöjligheter. Man kan själv också välja vilket drivdon man vill ha till just den armatur man valt. Det är lite ändringar i tillverkningen men är något som vi erbjuder våra kunder som ofta har olika behov och funktionslösningar. Tanken är att man ska kunna effektivisera belysningen så besparingen blir total. Med en planerad och genomtänkt belysningslösning är detta fullt möjligt. Man kombinerar rörelsevakt med grynings- och skymningssensorer samt timer så belysningen endast är på där de behövs. I trapphus kan man med fördel ha belysning som dimrar ner till 10-20 procent när ingen är i närheten. Speciellt om det är glasrutor utåt. Och när någon beträder trapphuset och dess dimmer lyser belysningen upp till 100 procent instant för att sedan efter 5-30 minuter beroende hur man rör sig i huset stängas av för att spara el. Med alla funktioner kan besparingen bli 90% och till och med mer. Men det kräver som sagt noga analys med planering och ljusberäkningar av olika slag.

LED upptäcker krypström pga. sin låga energiförbrukning!

LED-belysning och LED-applikationer i allmänhet kräver så så pass lite ström för att lysa upp att man upptäcker de ställen som har krypström, dvs. ström som ligger och drar trots att det inte lyser i glödlampan eller lågenergilampan. Strömmen räcker inte till att belysa en glödlampa till exempel men när man byter mot en LED-lampa på exempelvis 5-watt kan man se den lysa lite svagt med ett ofta lågt ljussken trots att strömmen är släckt. Det är krypström. Låt en elektriker titta felet är i själva systemet. Inte armaturen.

Låg energiförbrukning och drift vid mycket låt effekt

Krypström visar sig när man installerar LED och kan jämföras med att du har på vattenkraften för jämnan. LED-belysningoch LED-applikationer i allmänhet kräver så så pass lite ström för att lysa upp att man upptäcker de ställen som har krypström, dvs. ström som ligger och drar trots att det inte lyser i glödlampan eller lågenergilampan. Strömmen räcker inte till att belysa en glödlampa till exempel men när man byter mot en LED-lampa på exempelvis 5-watt kan man se den lysa lite svagt med ett ofta lågt ljussken trots att strömmen är släckt. Det är krypström. Låt en elektriker titta felet är i själva systemet. Inte armaturen.
Krypströmmen ser ut lite som en nerdimmad lampa på endast några procent beroende på varifrån krypströmmen kommer. Nästan var hus har någonstans där det tar sig ut krypström. El som man betalar för 24 timmar om dygnet året runt även om man har släckt belysning.

Det är skillnad på LED och LED. Och lätt att bli lurad!

Den finns idag en uppsjö aktörer som på ett eller annat sätt arbetar med LED. Problemet är att måste inte vet vad de gör eller ens har elektriker som vet vad de gör. Vi har tidigare - utan att nämna några namn - redogjort för några skräckexempel där LED:en gick helt fel. Det kan handla om allt från att få en helt felaktigt färgtemperatur så det enda som skapas är huvudvärk och yrsel. Det finns arenor som inte tänkt på viktiga färgåtergivningsparametrar vilket gör att den belysning de projekterar in och sedermera installerar gör att fotografer och filmare får dassiga och gråaktiga bilder och foton som dessutom har fel färg och i värsta fall även flimrar lite. En installation som kanske kostad en närapå en miljon kronor. Då är det bara att göra och och göra rätt. Dessutom är det en bra idé att skaffa bra belysning redan första gången så man slipper köpa samma belysning andra gången för att den tredje komma på att man skulle köpt den första belysningen som också var lite för dyr. Vi säljer endast premiumbelysning. Vi kan skaffa från vissa återförsäljare som vi har tillgång till skaffa industrilampor som highbays för 500-1000 kronor, men då är kvalitén också satt därefter. Inte sagt att måste vara dålig på något sätt men att hålla samma prestanda, kvalitet och livslängd som våra premiumlampor vore inte rättvist att ens nämna. En bra industrilampa i LED kan hålla i 10 år utan problem det kan däremot inte en annan lampa. Bilden visar lysdioden och hur enkelt den kan fungera samtidigt som den högre en högteknologisk SMD-diod placerad på en PCB-ram med driver och andra teknologiska delar. Det är inte bara skillnad på LED och LED. Det är också skillnad på LED och LED i ett mer djupstrukturellt funktions- och prestandavis som inte kan förklaras här. Saken är den att LED har så stor skillnad kvalitetsmässigt jämfört med all belysning vi är vana med därför gäller det att veta lite innan man gör ett större inköp eller över huvud taget investerar i belysningen. Blir det inte rätt första gången blir det förmodligen inte en bättre nästa gång och omställningen är inte försumbar.

Varför ska man köpa från en svensk leverantör när allt finns i Kina och USA osv.?

Det finns flera anledningar varför upphandlar svenska varor och tjänster. Förutom att gynna de ekonomiska incitamenten så får man en pålitlig leverantör där det mesta är förutsägbart. Köper man ändå från Kina och inte har etablerade kontakter finns flera risker som kostat många mycket. Allt från felaktig belysning, CE-märkningar och leveransfrågor. Vad ska du göra om du beställt en container som innehåller helt felaktig belysning? Vet du ens vilken MRA - felmarginal - som återförsäljaren har? Tvisten hålls normalt i svarandens hemvist som blir Kina eller USA där helt andra rättsliga regler gäller. Dessutom är det bortamark. Ett svenskt företag däremot är ett svenskt företag med gällande reklamationsrätt och bestämmelser vid distansköp, konsumentköplagens och köplagen samt avtalslagen och distansavtalslagen som sätter standarden för parternas mellanhavanden. Det kan också vara ett krav i vissa uppköpsförfaranden.

Optiskt smart lins motverkar bländning, välj bland flera ljusmönster (UGR) är bländtalet för LED

Nedan ges exempel på olika typer av UGR-film som du kan använda för din belysning. UGR är som sagt bländtal för LED som ska stå i adekvat korrelation till rummets LUX bland annat. UGR-film som visat nedan är en form av reflektor för lampor som inte har reflektor. Det har löst genom en smart UGR-film. UGR är viktigt ur flera synvinklar och det ger ett speciellt optiskt ljus. Många tillverkare har patenterade ljusmönster och UGR-filmer och vissa är väldigt speciella och ger fina ljusmönster samtidigt som en bra UGR är bra för ögonen då den är till för att minska belysningens tendens att blända. Bländning och belysningsstyrka (UGR och lumen) är viktiga faktorer att ta hänsyn till i sin ljusdata. Alla behöver olika ljusbilder och därför är UGR viktigt ur flera hänseenden. För att få exakt det ljusmönster man vill ha måste UGR:en tas i beaktande. I normala fall är det ofta en reflektor med en viss statist ljusbild som styr ljuset från exempelvis 30°, 60° 90° och 120° som är de mer vanliga reflektor-ljusbilderna.

UGR-film som är speciellt vid val av LED-paneler och annan belysning där ljusmönstret är viktigt och behöver balanseras och spridas ut på en viss yta. Det är reflektorn som bestämmer vilken spridning som ljuset ska få och i detta fall även UGR-filmen som finns i flera olika ljusmönster. Filmen tar ofta bort en del lumen eftersom den är ett skydd/film som integreras med LED-linsen och blir en del av linsens ljusetbild. LED är en kraftig ljuskälla och kan uppgå till flera hundra tusen Candela/m2. LED kan vinklas och fungerar på ett lite annorlunda sätt och kan med en armatur till exempel vrida bort bländningseffekten helt och hållet. Det finns tabeller där man kan utläsa UGR-talet men det bästa är att få den från ljusberäkningen din leverantör kan tillhandahålla. Fråga din leverantör. Beställer du LED med bra reflektorer med god optik och den rätta armaturen för ditt område så ska det inte bli fel. Bländning kan vara mer störande än man tror. Och med LED kan det bli än värre då belysningen inte sällan är väldigt kraftig. Med den nya UGR-filmen kan du välja vilket ljusmönster som passar dig och som konerna illustrerar kan man få en anpassat fokuserat ljusbild ner till relativt sett smala ljusbilder. Pratar vi LED spotlights kan man komma ner till en ljusbild på 10% vilket ger ett mycket detaljerat och skarpt ljus.

Det finns LED-rör med både magnetisk ballast och elektronisk ballast (drossel / driver)

Det är viktigt att veta vilken typ av LED-rör man byter till. Är det envägsled-rör krävs ibland att man drar om elektroniken i armaturen eller helt enkelt väljer att byta drivdon på samma gång vilket i sig kräver en del extra arbete. När man diskuterar lysrör brukar man göra detta i termer av magnetiskt och elektrisk ballast. Ett lysrör avser här de tidigare fluorescerande lysrören som innehåll en gas som tändes upp av en gnista och som idag är förbjudna pga. att de innehåller kvicksilver i första hand. En elektronisk ballast är ett effektivt drivdon som halvledarmaterial som drar ner stömmen och kan dimma den för vissa funktioner eller områden. En magnetisk ballast är lite gammalmodig och börjar möjligen gå ur tiden. Den elektroniska ballasten gör att du enkelt också kan använda LED utan att behöva göra några större ändringar i befintlig armatur. Några av våra favoritdrivers illistreras ovan från Meanwell med den bland annat kända Dalí-driver med dimfunktion 0-10V.
Men själva installationen sker på två sätt och det de två bilderna illustrerar varsitt där det ena röret har dubbelström, dvs. ström i varje ändå och en glimtändare som relä mellan och det andra röret saknar den formens drivdon och strömmen måste dras om till en sida och LED-röret måste på samma sätt ha en s.k. dummyend, dvs. en ände som är helt död. Elen går alltså bara in i en del av armaturen och drivdonet är inbyggt i de nya rören så de passar även T5-armaturerna. Om man har tid att dra om elen. Annars är det ofta att byta armaturer då inte många av de HF-don som finns idag tar ett LED-lysrör rakt upp och ner. Klicka dig till med belysning här, LED-plafond

Fördelarna med LED-cornlights jämfört med halogen, lågenergi och andra ljuskällor

Cornlights är en relativt ny produkt på marknaden och även om den funnits i några år så har fördelarna med LED-lampan inte uppmärksammats rättvist. En LED-cornlight har för det första en lång livslängd med upp till 50.000 timmar. Den går inte sönder eller slutar fungera utan ljuset degenererar efter några år. Det kanske mest praktiska med cornlight är att de har traditionell fattning med allt från E27 och E40 med skruvsockel till PL och G24 och G24-pins. En cornlight ersätter samtliga konkurrenter med halogenlampan, kvicksilverlampan, lågenergilampan och natriumlampan samt glödlampan och har en energiförbrukning som kan reduceras med upp till 90% beroende på vilken lamptyp man hade innan. En sak att tänka på är att inte låta sig bli lurad av skyddsklassen. IP64 är inte helt vattensäker som många utger den för att vara. För att få en helt vattentät cornlight krävs IP65. Den tidigare kräver inkapsling för att fungera optimalt som utomhusbelysning. Miljövänlig, energieffektiv och med lång livslängd utan något underhåll.

Byta av befintliga lysrörsarmaturen till LED-belysning

De Armaturer typ ljusrörsarmaturer som har en glimtändare som kan bytas ut med den som följer med samtliga LED-rör är den enkla armaturen och är T8 eller G13-bas. T8 efter de 8mm som det är mellan piggarna. Har man glimtändare i sina armaturen är det bara att ständga av strömmen, byta glimtändarna till LED-startern som ser likadan ut men har andra funktioner, sen skruvar men enkelt i LED-rören som lyser upp direkt. Här kommer även skillnanden mellan elektronisk och magnetisk ballast oftas in. T5-rör (G5) som saknar glimtändare och hör till den förra har ett lite mer omfattande installationsarbete. Det finns möjlighet att dra om elen i armaturen så elen så den går till ena änden armaturen. Då kan man använda de nya LED-rören "T6" med inbyggt drivdon som också har själva röret är lite tjockare men har T5-bas. Det andra alternativet man har är att byta befintliga drivdon, ofta HF-don, till en LED-driver. Vilket kan bli lite mer arbete än att bara byta LED-starter / glimtändaren ovan. I vissa fall där man har gamla armaturer är det lika bra att byta hela armaturen om det inte finns ett kostnadseffektivt sätt att byta den befintliga belysningen.
Installera nya LED-rör. Det är enklare än man tror. Särskilt om man har glimtändare... All LED-belysning eller i varje fall lejonparten har instruktionsmanualer hur belysningen ska användas och hur den ska installeras. Det är mycket viktigt att man läser denna information eftersom det har att göra med flera olika aspekter. Inte minst försäkringsfrågan om något skulle hända. En kortslutning som leder till en brand osv. Därför krävs ibland elektriker och elmontör som installerar belysningen för att få skadan täckt av försäkringen som kräver ett fackmannamässigt utfört arbete.

Installation av LED-strålkastare i en MC

Installation av en LED-strålkastare S1 med Bridgelux COB-diod och inbyggd fläkt i en Triumf Street Triple. Vi kommer med en mer utförlig beskrivning om hur man på bästa sätt ska installera, vårda och bruka sina LED-strålkastare. Installationen är viktigt eftersom LED är såpass kraftig att den bländar mötande trafik och kan orsaka risker i trafiken så var noga med hur strålkastaren installeras.

Installation av LED-strålkastare i ett fordon som en bil är ofta lite enklare

Bilden illustrerar hur du lite enkelt installerar en fordonslampa i ett lamphus. Exempelvis X3 Laser eller 7S Canbus från Philips. Det finns speciella installationsschema för olika fordon och detta är bara ett exempel men passar bra och är som sagt generellt för många fordonstyper och det är principen som illustreras snarare än en regelrätt installation. Det medkommer alltid instruktioner hur du ska installera och behandlad din fordonsbelysning liksom övrigt belysning. Lampan på bilden är ingetdera utan förmodligen en CREE-modell. Byggbelysning i LED har likande egenskaper medan fordonsbelysning är lite mer komplex i sin tekik och sitt utförande med kopparflänsar som man ser hur de ligger utlagda på ytan i lamphuset. Kopparkylflänsarna ger med stor sannolikhet bäst kylning tillsammans med fläktkylningen och därmed den lampa med längst livslängd. Prestandan med fläkt är förmodligen dock bättre i det korta loppet medan kylningen med koppartrådar håller lampans prestanda jämn under en längre tid. Det finns rekommenderade maxtider varpå man ska ha på sina helljus till exempel då det kan bli riktigt heta pga. sin extrema ljusutväxling. Det kräver originaltillbehör som gummiskydd och -liknande då de ska hålla värmen. Inga ändringar för göras med packningar eller gummipacking.

Vill du veta mer om LED?

Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta välja rätt. Kontakta oss